Make your own free website on Tripod.com

Zakynthos
Linkkejä

Zakynthoksen kaupunki
Zakynthoksen kaupunki

 Kun kone alkoi lähestymisensä saatoimme vain ihailla Zakynthoksen saarta. Ilma oli kirkas ja jokaisen pienenkin yksityiskohdan saattoi nähdä. Koneemme saapui etelästä, laskeutuisimme aivan Laganasin ja Kalamakin rannan ylitse. Ihmiset kävelemässä rannalla, ottamassa aurinkoa... Kone alkoi laskeutua, pyörät lähes rannan hotellien kattoa viistäen.
 
Olin kuullut että Zakynthoksen lentokenttä olisi pieni, mutta aivan näin pientä, ja erityisesti näin lyhyttä kiitorataa en osannut odottaa. Heti kun pyörät koskettivat maata, alkoi voimakas jarrutus. Jarrutus oli niin voimakas, että tuntui kuin nenä olisi kohta osunut edessä olevaan penkkiin. Onneksi sentään olimme laskeutuneet ja kone pysähtyi kuin pysähtyikin ennen kuin kiitorata loppui ja pellot alkoivat.

Dionisos Solomoun kirkko
Dionisos Solomoun kirkko

 Zakynthos on pieni saari ja välimatkat lyhyitä. Saavuimme hotellillemme hieman reilussa 15 minuutissa. Hotelli Babis, Kalamakin lomakylässä olisi kotimme seuraavan kahden viikon ajan. Kalamaki on pieni lomakohde aivan rannan tuntumassa, noin 7 km etelään Zakynthoksen kaupungista ja 4 km Laganaksen lomakylästä. Tykästyin Kalamakiin heti. Se oli rauhallinen pieni kylä. Pääkatuja on periaatteessa kaksi ja kaikki tarpeellinen, kaupat ja ravintolat, niiden varrella.

Dionisos Solomoun patsas
Dionisos Solomoun patsas

 Zakynthos on hurmannut vieraansa jo aikojen alusta. Sen nimi on aikaisemmin ollut Zante ja Venetsialaiset ovat kutsuneet sitä "Idän kukaksi". Saaren itäpuoli on suurimmalta osalta tasaista ja sen rannat ovat kullanhohtoista hiekkaa. Saaren länsipuoli on taas vuoristoista ja sen rannat kallioisia laskien jyrkästi mereen. Saaren korkein kohta on Vrachionasin huippu, 756 metriä.
 
Kalamakin kävelee ristiin rastiin hyvin helposti. Mutta koska jalkakäytävät ja katuvalaistus puuttuu lähes kokonaan, puhumattakaan sitten huolettoman hulluista paikallisista autoilijoista johtuen olo oli joskus aika turvaton. Kalamakissa on suuria hotelleja ja lähestulkoon jokaisessa oli suuret uima-allasalueet. Yleensä allasalueet olivat avoinna kaikille. Sinun ei tarvinnut edes olla hotellin asukas. Useimmat hotellit järjestivät iltaisin myös ohjelmaa vierailleen, kreikkalaista tanssia, karaokea, elokuva- ja visailuiltoja, cabaree-esityksiä. Jokaiselle jotakin, joka ilta. Iltavirkuille mieleen, mutta iltauniselle meteli hotellien alueella oli joskus melkoinen. Zakynthos on suosittu lomakohde, vetäen puoleensa matkailijoita ympäri maailman.
 

Demokratia-aukio
Demokratia-aukio

 K alamaki ja Laganas, nämä kaksi lomakylää ovat hyvin lähellä toisiaan ja voi olla että muutaman vuoden päästä ne ovat liittyneet yhdeksi isoksi lomakaupungiksi. Kalamakin pitkä ranta levittäytyy Laganakseen asti ja vielä siitä ohikin. Se on noin 9 km pitkä ja sanotaan että se on saaren pisin. Tämä oli helppo uskoa kävellessämme aamuisin rantaa pitkin Laganakseen ja takaisin. Aamuisin oli sopivan hiljaista eikä liian kuumakaan. Zakynthoksen rannat ovat omalla tavallaan hyvin mielenkiintoisia ja erilaisia. Erilaisia, koska niillä pesii uhanalaisia kilpikonnia. Caretta caretta-kilpikonnat ovat uhanalainen, suojeltava laji ja tänne Zakynthoksen rannoille ne tulevat vuosi vuoden jälkeen pesimään ja munimaan.

Vaikka Zakynthos kehittyy koko ajan ja turistien määrä lisääntyy vuosittain, on kuitenkin lohduttavaa kuulla että kilpikonnat edelleen palaavat saarelle. Niitä on kuitenkin aivan liian vähän ja me turistit vaikeutamme vielä entisestään niiden säilymistä. Laganaksen rannoilla kilpikonnien pesiä löytyy lähes päivittäin ja toinen on Gerakasin ranta. Harmi, ettemme lomallamme nähneet ainuttakaan kilpikonnaa, mutta näimme niiden pesiä ja polkuja rannan hiekassa. Vapaaehtoiset työskentelivät kilpikonnien hyväksi kaivamalla pesään munitut munat ja siirtäen ne sitten turvallisempaan paikkaan jossa niistä saa kehittyä kilpikonnia rauhassa. Kreikan hallitus on nykyään sitoutunut suojelemaan kilpikonnia ja järjestää vuosittain paljon vapaaehtoisia suojelutyöhön. Jos haluat lukea enemmän kilpikonnista ja niiden suojelusta, katso tarkemmin linkkilistalta.

Dionisos Solomoun aukio
Dionisos Solomoun aukio

Zakynthoksen kaupunki ei ole kaukana Kalamakista mutta julkiset kulkuvälineet eivät aina toimi kovin hyvin. Kalamakista on useita vuoroja kaupunkiin päivittäin, mutta aikataulut eivät välttämättä pidä. Jos odotat bussia päätiellä, bussi saattaa tulla kummasta suunnasta tahansa. Ei ole niinkään sanottua että bussi menisi Kalamakin kautta Laganasiin, vaan se voi aivan hyvin mennä Laganasin kautta Kalamakiin, ja vasta sitten Zakynthoksen kaupunkiin. Onneksi pysäkit ovat kohdakkain tien molemmin puolin, joten sinun ei tarvitse muuta kuin vaihtaa toiselle puolelle tietä. Helppoa kyllä, mutta kannattaa pitää silmät auki ettei bussi hurista ohi...

Agia Sostis
Agia Sostis

 Zakynthoksen kaupunki ei ole kovinkaan selkeä, ei ainakaan autolla liikkuessa. Tiet ovat enimmäkseen yksisuuntaisia ja joskus tie jota ajat yksisuuntaisena kääntyykin sinulle päinvastoin. Autot on pysäköity mihin sattuu ja tilaa ei aina edes ole. Kävellen on helpompaa ja nähtävyydetkin näkee paremmin. Ei vain kauppoja, vaan myös talot ja niiden erikoiset ovenpielet. Jos kunto on kohdallaan, voit kiivetä Bochali-kukkulalle ja ihailla näkymiä kaupungin yli ja hyvällä ilmalla aina mantereelle asti Killiiniin. Zakynthoksen kaupunki on hyvin vilkas paikka ja siellä on monia mukavia aukioita ja viihtyisiä kahviloita ja tavernoita. Voit hyvin hengähtää iltapäivän kuumimpaan aikaan virvoitusjuomilla ja ihmetellä maailmanmenoa. Omasta puolestani viihdyin hyvin Dionisos Solomoun aukiolla, Kokkino Vrachos-kahvilassa.

Gerakas
Gerakas

 Niille, jotka ovat kiinnostuneet Kreikan historiasta, on kaupungin keskustassa useita museoita, mausoleumeja, patsaita jne. Zakynthoksella on huomattava osa Kreikan historiassa. Zakynthoslainen runoilija, Dionisos Solomou, kirjoitti mm. sanat Kreikan kansallislauluun ja hän on hyvin arvostettu kotikaupungissaan. Kaupunki näyttää ihmeen vanhalta, joten on vaikea uskoa että suuri osa siitä tuhoutui 1950-luvulla maanjäristyksessä ja on sen jälkeen kokonaan uudelleen rakennettu. Rakennustyöt jatkuvat edelleen vielä vuosikymmeniä ja siitä kyseenalainen kiitos turismille.Me vuokrasimme auton kolmeksi päiväksi ja iloksemme koko saari oli kiehtova ja mahtava retkeillä. Auton vuokraaminen on mielestäni paras tapa tutustua saareen ja löysimmekin useita ihania kyliä ympäri saarta tutkittavaksemme. Limni Kerissä olisi mennyt koko päivä rentoutuen ja uiden, Kambista ja Keristä ihailimme upeita maisemia. Anafonitria ja Volimes tarjosivat meille perin Zakynthoslaisia viinejä, hunajaa ja käsitöitä tuliaisiksi. Argassi, Porto Heli ja Tsilivi ovat paikkoja joissa kannattaa viettää aurinkoista rantapäivää. Rannoissa riittääkin valinnanvaraa, mutta parhaat niistä on kuitenkin kaukana lomakohteista. Mielestäni parhain ranta löytyi Vromista, jossa kristallin kirkas viileä vesi virkisti hikistä päivää. Vromin lahti on hieman vaikeasti tavoitettavissa, koska sinne laskeutuva tie on hyvin jyrkkä ja nousu takaisin ylös on autollekin hankala. Tie on kyllä hyväkuntoinen, mutta hyvin jyrkkä. Toinen hyvä poukama löytyi Xigiasta, edellyttäen ettet välitä hienoisesta rikin katkusta, ja kolmas mahtava ranta Gerakasista.

Laivan hylky
Laivan hylky

  Hyvä tapa nähdä saarta on tehdä se laivalla. Useat matkatoimistot myyvät risteilyjä saaren ympäri. Matkalla useita pysähdyksiä uimaan. Hinta on sopiva ja saat viettää upean päivän merellä. Älä kuitenkaan unohda matkasta uimapukua, tai hattua ja aurinkorasvaa. Laivalta käsin pääset tutustumaan kuuluisiin sinisiin luoliin, missä vesi on niin sinistä ettet tiennyt niin sinistä väriä olevankaan ja vesi niin kirkasta että näet pohjaan, joka on useita metrejä alapuolella. Pääset myös erääseen Kreikan saarten kuvatuimmista maisemista Salakuljettajien hylyllä, rannalle jonne pääsee ainoastaan veneellä. Jos tuuria on, saatat nähdä myös kilpikonnien uivan laivan ympärillä.

Kambi
Kambi

 Zakynthokselta on päivittäin useita laivavuoroja mantereelle Killiniin ja läheiselle Kefalonian saarelle. Mantereelle ehdit myös päiväselti. Laivalla Killiiniin, jossa voit viettää päivän rannalla tai bussilla Patraan, Kreikan kolmaneksi suurimpaan kaupunkiin, todelliseen suurkaupunkiin. Auto ei ole välttämättömyys sillä bussiyhteydet Peloponnesokselle ovat varsin hyvät. Sinun on myös mahdollista vierailla Ateenassa, mutta siihen varaisin kyllä jo useamman päivän. Lisää tietoa Patrasta löydät Peloponnesoksen sivuilta ja linkkiluettelosta.

Myzithries
Myzithries

Kahden viikon lomani oli riittävästi sekä rentoutumiseen ja tutustumiseen saareen läpikotaisin. Voin lämpimästi suositella saarta monenlaiseen lomailuun. Se on ihanteellinen rentoutumiseen mutta myös monenlaiseen aktiiviseen lomailuun: pyöräilyyn, vaellukseen ja vesiurheiluun.
Lomani Zakynthoksella oli ohi ja olin viettänyt aivan mahtavat kaksi viikkoa rentoutuen vanhempieni kanssa.

Vromin lahti
Vromin lahti

 Nyt oli aika sanoa vanhemmilleni hyvästit, sillä he lähtisivät kotiin Suomeen ja minä jatkaisin lomaani vielä toisen kaksi viikkoa kierrellen ympäri Peloponnesosta.   
 
 

Tarkemmin sanottuna, kiertelisin Peloponnesosta Achaian, Korintin ja Argolidan alueilla, sekä kahdella Argo-Saronikoksen saarilla, Spetseksellä ja Poroksella. Tämä on ollut unelmani viimeisen vuoden ajan. 


Vromin ranta
Vromin ranta

  Olin suunnitellut matkaa jo vuoden. Olin tutustunut kirjoihin, etsinyt tietoa internetistä, esitteistä ja opaskirjoista. Voisin ihan sanoa, että olin hyvin valmistautunut. En ollut varannut majoitusta minnekään etukäteen vaan aioin löytää hotellin saapuessani aina uuteen paikkaan. Minulla oli valmiina vain suunnitelmani, Lonely Planetin opaskirja ja kartta. En odottanut kohtaavani vaikeuksia, olin hyvin varma suunnitelmastani ja jos sitten joutuisinkin vaikeuksiin, minulla oli hyviä ystäviä Patrassa jotka voisivat sitten minua auttaa.

Niiden kahden viikon aikana, jotka olin juuri viettänyt Zakyntoksella, minulla oli runsaasti aikaa ottaa selvää bussi- ja lautta-aikatauluista. Lähtöaamuna herätys oli aikaisin, sillä bussini Patraan lähtisi jo klo 7.31. Nousin viideltä ja olin laukkuineni valmiina jo ennen seitsemää. Olin aikonut ottaa taksin lennosta kaupunkiin ja bussiasemalle, mutta pääkadulla ei näkynyt ainuttakaan taksia. Lähdin kävelemään kylän toiseen päähän taksiasemalle, mutta sielläkään ei takseja näkynyt. Viimein klo 7.20 sain taksin mutta kiireeksi pisti. Olin helpottunut päästyäni bussiasemalle puoli kahdeksaksi.


Näkymä Stranin kukkulalta
Näkymä Stranin kukkulalta

 Ostin lipun Patraan, virkailija ei sitä ollut suostunut myymään edellisenä päivänä etukäteen, miksi ei, en tiedä, ja nousin bussiin. Aikataulu ei aina Kreikassa pidä ja nytkin bussi lähti vasta klo 7.45. Lautta lähtisi klo 8. Olin käynyt Patrassa jo kerran ensimmäisen kahden viikon aikana ja kaikki oli minulle tuttua.  Onneksi, sillä tiesin ehtiväni lauttaan. Edellinen Patran reissu onnistui hyvin ja vaikka aikataulu nyt näyttikin vuotavan, en ehtinyt hermostua. Bussi ajoi satamaan, jossa matkustajat poistuivat autosta ja bussi ajoi tyhjiltään lauttaan.

Minun piti ostaa toinen lippu lauttaa varten, joten jonotin siinä missä muutkin lipputoimistoon. Aikaa ei ollut paljon, mutta tuskin lautta lähtisi jättäen ihmiset laiturille. Eräällä tavalla on hauskaa, miten he Kreikassa myyvät lippuja: erikseen ja aina vasta lähdön hetkellä! Vaikka kaikki näyttääkin kaoottiselta minunlaiselleni turistille, joka on tottunut kotimaassaan paikkansa pitäviin aikatauluihin, Kreikankin systeemi todella toimii. Ja hyvin jos saan sanoa. Kunhan tietysti totut siihen...

Seuraava sivu