Make your own free website on Tripod.com
Kreeta
Platanias

Etusivu

Vieraskirja

platanias local train
Paikallinen juna Plataniaksessa

Vuonna 1995 tein ensi kertaa tuttavuutta Kreetan kanssa. tämä valtavan suuri saari on merkittävä osa Kreikkaa ja joskus tuntuu että se olisi aivan oma valtionsa valtion sisällä. Ja kreetalaiset ihmiset ovat hyvin ylpeitä saarestaan ja historiastaan. joskus voi kuulla ihmisten luettelevan maita joissa ovat matkustelleet ja lista on hyvin usein seuraavanlainen: Olen matkustellut Kreikassa, Espanjassa ja Italiassa, ja niin tosiaan, myös Kreetalla. Niinpä, Kreeta on mainitsemisen arvoinen erikseenkin, niin matkailussa kuin turismissakin.
 
Oli heinäkuun loppua kun lomailin Plataniaksessa, pienen pienessä kylässä noin 12 km Haniasta. Nykyään kylä on enemmänkin Hanian lähiö, mutta tuolloin se oli unelias kylä kaukana Hanian vilskeestä. Tänä päivänä samankaltaisia kyliä on vieri vieressä pitkän matkaa pitkin Hanian rannikkoa että on melkeinpä vaikea sanoa missä yksi kylä loppuu ja toinen alkaa. Aivan kuin helminauha, tuo "kuin tehty turisteille"-kylät.

Platanias
Platanias

Mutta olosuhteet täällä ovat ihanteelliset. Hiekkaranta levittäytyy aina Haniasta Kissamokseen asti ja vielä siitä ohikin. Rannat ovat enimmäkseen hiekkaa ja hyvin siistejä. Rannoilla on kaikki mahdolliset palvelut ja aktiviteetit joista löytyy sopivaa jokaiselle. Toisella puolella vuoret suojaavat rannikkoa tuulilta, tehden ilmaston hyvin miellyttäväksi. Joskus tuulet saattavat kuitenkin yllättää ja silloin suojaa löytyy rannikolta vähän.
 
Platanias oli sopiva paikka rauhalliseen lomailuun. Hania oli sopivan lähellä ja sinne pääsi helposti paikallisbusseilla. Kuten pääsi myös Elafonissille, yhdelle Kreetan parhaista hiekkarannoista. Me vietimme paljon aikaa kävellen ristiin rastiin viehättäviä vanhan kaupungin ja sataman katuja. Vanha kauppahalli l. Ruokatori oli todellinen nähtävyys! En varmaan koskaan ole nähnyt vastaavaa ruuan paljoutta! Halli oli valtavan suuri ja täynnä mitä erilaisempia herkkuja. Myyjiä oli lukemattomia ja suurin osa tuotteista oli paikallisten itsensä tuottamia. Minulle, joka rakastan ruokaa ja ruuanlaittoa, paikka oli taivas. Kiireinen Hania on myös shoppailijan paratiisi. Sieltä löytyy kaikkea mahdollista kaupungin lukuisista putiikeista ja pienistä kojuista. Paikalliset tuotteet ovat laadukkaita mutta kalliita.
 
Päiväselti vierailimme myös Elafonissin kahluusaarella. Jos hyppäät bussin kyytin Plataniaksessa tai sen jälkeen, saat varautua seisomaan koko matkan rannalle. Busseja menee aamupäivän aikaan useita, mutta kaikki ovat täynnä jo alkumatkasta. Elafonissi on hyvin suosittu koska se on lähellä ja ranta on hyvin erilainen verrattuna muihin rantoihin Hanian lähellä. Elafonissille pääset myös Paleohorasta laivalla. Viime kerralla kun kävin Elafonissilla vuonna 97, palvelut olivat paria ravintolaa ja kahvilaa lukuun ottamatta aika rajalliset. Mutta luulisi rannan suosion lisänneen paitsi kävijämääriä myös palvelujen määrää. Ensi kesänä vierailen taas Haniassa ja mielenkiinnolla odotan näkeväni kuinka kaupunki onkaan vuosien aikana muuttunut.