Make your own free website on Tripod.com
Heidin Reppumatkaajan päiväkirja.
Suuntana etelärannikko ja Plakias...
Vieraskirja.

Home

Plakiaksen merenrantaa.
Plakiaksen merenrantaa.

Bussini Rethymnonista lähti kello kymmenen aikoihin ja jo vajaan tunnin kuluttua saavuin Plakiakseen. Lippu ei ollut kallis;  3,10 euroa, mutta bussi olikin sitten vanha ja hieman rähjä. Istuimet olivat hiostavaa vinyyliä eikä kestänyt kauaakaan kun paitani ja shortsini olivat hionneet kosteiksi ja tarttuivat penkkiin. Ainoa toimiva ilmastointi oli avoin ikkuna... oloni oli vähintäinkin epämukava. Onneksi matka ei kestänyt kauempaa. Olin niin huojentunut kun saavuimme perille. Kylän keskustassa jäin bussista, ja koska en ollut bussin saapuessa nähnyt miellyttävää hotellia, lähdin kävelemään eteenpäin. Juuri hieman ennen kylän laitamia löysin hotelli Despinan. Tämän jälkeen oli enää muutama ravintola ja hotelli ennen kuin asutus loppui. Tapasin omistajan yläkerrassa lopettelemassa yhden huoneen siivoamista. Huone oli ainoa vapaa huone tässä pienen pienessä kahden huoneen hotellissa, ja minä onnistuin saamaan sen. Vaikka huone oli tarkoitettu 3 hengelle, sain sen siitä huolimatta kokonaan itselleni ja edulliseen 30 euron hintaan. Huoneessa oli ilmastointi, suuri kylpyhuone, valtava parveke ja yhdessä parvekkeen nurkassa keittiö jääkaappeineen ja liesineen. Täydellisen upea huone! Huoneeni oli aivan rannassa ja parvekkeeltani saatoin ihailla merimaisemaa. Lähimmälle rannalle oli vain noin 50 metriä! Vaikka hotellini olikin hieman sivussa kylän keskustan melskeestä, oli se kuitenkin lähellä kaikkea. Plakias on onneksi sen verran pieni paikka että kaikki mahdollinen on aivan kävelymatkan etäisyydellä. Supermarket oli aivan vieressä, ravintolat, baarit ja kahvilat vain muutaman sadan metrin päässä, ranta vastapäätä ja toinen puolen kilometrin päässä.

Fotinakin ranta.
Fotinakin ranta.

Senjälkeen kun olin asettunut taloksi ja purkanut laukkuni ja levännyt viileässä huoneessani, lähdin kävelylle ja tutustumaan paikkoihin. Supermarketista ostin jääkaapin täyteen syötävää ja juotavaa, ensimmäistä kertaa lomani aikana pystyisin nyt valmistamaan oman aamupalani. Tähän asti olin tyytynyt haukkaamaan jotain matkalla jonnekin tai syömään jotain pientä kahviloissa. Nyt minulla oli keittiö ja saisin itse tehdä evääni. Plakias vaikutti hyvin rauhalliselta ja mukavalta paikalta, turistejakin oli, muttei liikaa kuitenkaan. Plakias oli myös itse kreetalaisten suosima päivä-retkeilykohde. Lähistöllä oli myös useita muita pieniä mutta viihtyisiä lomakohteita. Plakiaksen ranta on loputtoman pitkä ja pehmeän hiekkainen ja rannalla on tarjolla kaikki mahdolliset palvelut. Lomani aikana rannalla kuitenkin kävi melkoinen tuuli ja aallot olivat valtavat. Vaikka Kreetan etelärannikkoa pidetään varsin hyvänä paikkana mm. surffauksen harrastamiseen, eivät aallot olleet aivan niin valtavia.

Prevelin ranta.
Prevelin ranta.

Plakiaksen lähellä, noin 3-4 kilometrin päässä, oli toinen suosittu lomakohde, Damnoni. Damnonin alueen täyttää käytännössä yksi ainoa iso hotellikompleksi, Hapimag. Täytyy myöntää että hotellialue on aivan valtava ja sai minut hieman varautuneeksi koko paikan suhteen, mutta Damnoni osoittautui erittäin mukavaksi paikaksi viettää päivä rannalla. Ranta on sen verran upea, että alue olisi joka tapauksessa täynnä hotelleja. Erityisen hyväksi rannan tekee sen meren pohja, joka on harvinaisen mielenkiintoinen snorklata ja sukellella. Lapsiystävällinen ranta on myös, sillä vesi on pitkälle matalaa. Plakiaksesta Damnoniin pääsee helposti esim. pyörällä. Toisena lomapäivänäni vuokrasinkin pyörän ja poljin Damnoniin. Pyörän vuokra oli 11 euroa päivältä ja sillä sain käyttööni peräti 27-vaihteisen maastopyörän. Näille teille pyörä oli kylläkin liian hieno, pyörä oli raskas polkea, sillä renkaat olivat todella paksut ja tehty hiekkateille ja maastoon. Matka Damnoniin oli vielä enimmäkseen ylämäkeä, joten rannalle päästyäni olin aivan poikki. Onneksi paluumatka sujui jo helpommin. Muutama tunti vierähti nopeasti rannalla loikoillessani ja sukellellessani. Iltapäivällä lähdin takaisin Plakiakseen ja jatkoin matkaani vielä toiseen suuntaan tarkoituksenani poiketa vielä Soudan rannalle. Aivan Soudaan en sitten jaksanutkaan vaan luovutin jo vähän ennen Soudan kylää. Löysin Fotinakin pienen poukaman, jossa vesi oli houkuttelevan puhdasta. Virkistäydyttyäni lähdin takaisin kohti Plakiasta ja hotelliani.

Prevelin luostari.
Prevelin luostari.

 Prevelin luostari ja kuuluisa Palmuranta on Plakiaksesta noin 12 kilometrin päässä. Helppo päästä joko autolla tai bussilla joko Rethymnonista tai Plakiaksesta. Plakiaksesta bussi lähtee klo 11. Ranta on hyvin suosittu ja ihmisiä tulee tänne jopa matkojen päästä Haniasta ja Rethymnonista. Parkkipaikalla on runsaasti tilaa jättää auto tai moottoripyörä pientä 1-1,50 euron maksua vastaan. Avoinna klo 9-17, mutta viidenkin jälkeen rannalle pääsee. Parkkimaksuilla kerätty raha käytetään kokonaisuudessaan läheisen luostarin ja alueen kunnostamiseen ja kehittämiseen. Itse ranta on hieman vaivalloinen saavuttaa, mutta on kyllä vaivansa väärti. Rannalle johtaa portaat, jossa askelmia on paljon ja ne ovat paikoin hankalat. Raput ovat osittain kiveen hakatut, osittain betoniset, ja askelmilla on harmittavasti irtomaata päällä. Joka kohtaa ei ole edes kaidetta tukemassa laskeutumista, mutta polun vieren puskista saa tarvittaessa tukea. Varovainen saa olla, ellei ole aivan kauriiksi syntynyt.

Prevelin ranta.
Prevelin ranta.

 
Ranta on kertakaikkisen upea! Joki virtaa ylhäältä vuorilta kapeaan rotkoon, edelleen rannan poikki ja mereen. Voit uida joko meressä tai makea-vetisessä joessa. Joelta voit myös vuokrata kanootin tai polkuveneen. Palmut kasvat joen penkoilla molemmin puolin ja tekee rannasta aivan keidasmaisen. Saapuessani puoliltapäivin ranta oli melkeinpä puoliksi tyhjä, mutta nopeasti ranta täyttyi aivan ääriään myöten täyteen. Kannattaa saapua varhain, jos haluaa nauttia rannasta kauneimmillaan ja parhaimmillaan. Jos saavut bussilla, lippu Plakiaksesta maksaa 1,55 euroa, kuski jättää sinut päätien varteen, noin 800 metriä parkkipaikasta. Siitä sitten vielä portaat alas. Juomista kannattaa ehdottomasti varata jo matkalle rannalle. Alhaalla on pieni, mutta kallis kahvila, josta voi ostaa virvokkeita ja joitakin ruoka-annoksia.

Prevelin ranta.
Prevelin ranta.

Prevelin luostarille on tästä kohtaa vielä noin 1,2 kilometriä ja se on samalla myös bussin päätepysäkki. Kiivettyäni rannalta takaisin ylös, olin aivan voimaton, oli kuuma ja portaita oli hankala nousta. Puhkuin ja puuskutin mutta lopulta pääsin ylös ja lepäämään parkkipojan kojun varjoon. Tarkoitukseni oli lähteä viimeisellä bussilla takaisin Plakiakseen klo 17.45. Kello oli vielä vähän, joten päätin kävellä luostarille ja hypätä bussiin siellä. Luostari on hyvin kaunis ja taidolla entisöity. En alun perin ollut suunnitellut käydä sisällä luostarissa, enkä näin ollen ollut siihen sopivasti pukeutunutkaan. Pukeutumisen suhteen luostarissa ollaan tarkkoja, eikä edes videokuvaaminen ole sallittua sisällä luostarissa. Lähellä luostaria on muistomerkki kunnioittamassa paikallisia, jotka henkeään uhmaten auttoivat evakuoimaan liittoutuneiden joukkoja Toisen Maailmansodan aikana. Plakiaksesta on mahdollista myös vaeltaa tänne, tai lyhyempää kävelyreittiä toivoessasi, voit pyytää bussikuskia jättämään sinut noin4 kilometrin päähän ja vaeltaa rotkon kautta rannalle.